Sněžné pole v horní části Malé studené doliny ve Vysokých Tatrách. Na povrchu sněhu byly vidět zelené skvrny způsobené sněžnými řasami, místy ještě pokryté tmavými nečistotami.

Zelený sníh

Zelený sníh není marketingový produkt horských lyžařských středisek, ale vzácný výskyt zelených řas na tající sněhové pokrývce. Nález patří našim kolegům, kteří pozorovali zelený sníh ve Vysokých Tatrách. Zjistili, že je způsoben zelenou řasou z řádu Volvocales a řasu popsali jako nový druh Chloromonas kaweckae na počest polské algoložky Barbary Kawecké, která přispěla k poznání sněžných řas.

Sněžné řasy jsou známy komplexním životním cyklem, který jim dovoluje z půdy osídlit tající sníh, ve kterém se obvykle vyskytují pod povrchem, aby se vyhnuly příliš intenzivnímu slunečnímu záření. Jak sníh odtává, řasy se postupně octnou na jeho povrchu, ale změní se na cysty typické oranžovým nebo červeným zbarvením, které je chrání před intenzivním světlem. Najdeme-li tedy v přírodě barevný sníh, je to díky výskytu těchto řas, ale jeho barva je většinou nápadně červenooranžová. Zelený sníh je obvykle vzácně uváděn pouze ze sněhu zastíněného korunami stromů.

Jak je možné, že nově popsaný druh je schopen přežít na povrchu sněhové pokrývky a být fotosynteticky aktivní? Měření odhalila, že druh je adaptován na intenzivní světlo. A buňky obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které brání poškození buněk v extrémních podmínkách nízkých teplot.

Procházková, L., Matsuzaki, R., Řezanka, T., Nedbalová, L., Remias, D. 2023. The snow alga Chloromonas kaweckae sp. nov. (Volvocales, Chlorophyta) causes green surface blooms in the high tatras (Slovakia) and tolerates high irradiance. Journal of Phycology doi 10.1111/jpy.13307

 

Pro blog Botanického ústavu napsala Jitka Klimešová.

Převzato z blogu Botanického ústavu AV ČR

V IKEM provedli první transplantaci orgánů břišní dutiny a břišní stěny v ČR i ve světě

Transplantace pěti orgánů najednou. Lékaři a sestry z Kliniky transplantační chirurgie IKEM provedli historicky první …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close