Credit: Penn State. licence obrázku Creative Commons

Budeme se živit azolou?

Nová studie vedená výzkumníky z Penn State naznačuje, že vodní rostlina azola karolínská by mohla být využitelná i jako potrava pro lidi. Azoly jsou jakési drobné vodní kapradiny. Azola karolínská (azolla caroliniana wild) dokáže zdvojnásobit svou biomasu během dvou dnů a fixovat dusík ze vzduchu (pomocí symbiotických sinic). Dosud se využívala jako zelené hnojivo (poznámka: v Asii v kombinaci s pěstováním rýže na zavodněných polích) nebo krmivo pro drůbež a další hospodářská zvířata. V některých oblastech Asie a Afriky se azola za tímto účelem i pěstuje.
Využití azoly jako potravy pro člověka bylo dosud považováno za omezené kvůli vysokému celkovému obsahu polyfenolických látek, které narušují její stravitelnost. Polyfenoly jsou v nižších koncentracích prospěšné pro svůj antioxidační účinek (poznámka: aspoň pokud zastáváme mainstreamový pohled na antioxidanty), avšak vysoké koncentrace polyfenolů mohou omezovat vstřebávání živin a působit jako antinutriční faktor. (Poznámka: i jako krmivo pro zvířata se azola proto využívá spíš jen jako doplňková složka.)
Nový výzkum však ukazuje, že obsah těchto látek (v přepočtu na kyselinu gallovou) je u kmene Carolina mnohem nižší, srovnatelný s některých ovocem, fazolemi nebo ořechy, a další úpravou rostliny se dále snižuje. Výzkumníci testovali tři metody zpracování – vaření, vaření pod tlakem a přirozenou fermentaci – které mohou snížit obsah polyfenolických látek v potravinách. Testy ukázaly, že celkový obsah fenolů se ve srovnání se syrovou rostlinou přitom dále snížil o 88 %, 92 % a 62 % (v uvedeném pořadí).
Chuť rostliny má být neutrální a v ústech křupe. Azola karolínská roste divoce na východě USA.
Studie tvrdí, že rostlina má vynikající potenciál pro využití jako rychle rostoucí plodina s krátkou sezónou, která vyžaduje minimální vstupy, údržbu a zpracování. Navíc obsahuje i proteiny a řadu minerálů. Snadné a rychlé pěstování azoly z ní činí ideální zdroj potravy při katastrofách a živelných pohromách, stejně jako pro běžné využití v malých zemědělských podnicích a v chudých oblastech. Dokonce se zvažuje i využití této rostliny ve vesmírných programech USA.

Daniel Winstead et al, Nutritional properties of raw and cooked Azolla caroliniana Willd., an aquatic wild edible plant, Food Science & Nutrition (2024). DOI: 10.1002/fsn3.3904
Zdroj: Pennsylvania State University / Phys.org

Rod azola na Wikipedia.cz

Webbův dalekohled nabízí první pohled do nitra exoplanety

Uvnitř planety WASP-107 b připomínající vatu (= je „nadýchaná“) se skrývá překvapivě malé množství metanu …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close