Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

Genově editovaný ječmen má velký potenciál

Výzkum University of Adelaide, James Hutton Institute a dalších britských a australských institucí ukázal velký potenciál ječmene pro šlechtění pomocí metody editování genů CRISPR. Hlavní myšlenkou nové studie je zvýšit v zrnu hladinu beta glukanů. Ty jsou zdrojem fermentovatelné vlákniny, jejíž konzumace má pro člověka zdravotní přínosy. Tyto polysacharidy (glukózové jednotky pospojované jinak než u škrobu či celulózy) mají mj. i snižovat hladinu špatného cholesterolu a glukózy v krvi.
Příslušné editování by se týkalo pouze ječmene pro výživu. Sladovnický ječmen pro výrobu piva a ječmen pro pálení destilátů jsou naopak naopak selektovány tak, aby obsahovaly beta glukanů méně. Nové genetické techniky by tak umožnily přesnější vyšlechtění jednotlivých odrůd pro jejich konkrétní účely (zde jako další kategorie existují obiloviny pro krmivářství).

Guillermo Garcia‐Gimenez et al. Targeted mutation of barley (1,3;1,4)‐β‐glucan synthases reveals complex relationships between the storage and cell wall polysaccharide content, The Plant Journal (2020). DOI: 10.1111/tpj.14977
Zdroj: University of Adelaide/Phys.org

Poznámky PH:
Speciálně ČR jako pivovarská velmoc má ke šlechtění ječmene těsný vztah. Předpokládá se navíc, že sklizeň pivovarského ječmene bude nějak (spíše negativně) ovlivňována suchem a dalšími proměnami klimatu.
S beta glukany se setkáváme v potravinách hlavně v podobě přidávaných výtažků z hub či kvasinek, těm se zase připisují jiné pozitivní zdravotní účinky. Prodávají se také samostatně jako výživové doplňky.

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close