Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

GMO rýže proti AIDS

Z geneticky modifikovaných odrůd rýže je nejznámější ta, která je produkuje provitamín A. Nová varianta má přidány geny, které syntetizují proteiny bránící přenosu HIV.
Pokrok v léčbě HIV byl v posledních letech obrovský, ať už jde o přežití nebo komfort pacientů. Mnohé z těchto léčebných kůr jsou ovšem dostupné spíše jen ve vyspělém světě. A nakonec, i zde by rozhodně bylo lepší se vůbec neinfikovat. Dosud se nějakou univerzálnější vakcínu vyvinout nepodařilo, existují ovšem orálně podávané léky, které mohou infekci zabránit krátkodobě po podání (poznámka PH: nakolik je to spolehlivé a jak často třeba brát?). Příslušné léky – proteiny – ovšem opět nejsou ve třetím světě všeobecně dostupné. Výzkumníci proto vyvinuli rýži, která tři z nich obsahuje. Nemusí se ani konzumovat, ze zrn lze snadno vyrábět krém a tím se mazat, čímž příslušné proteiny proniknou do těla.
Samozřejmě – pěstování takové rýže narazí v každé zemi na regulační překážky odpovídající konkrétní legislativě.

Evangelia Vamvaka et al. Unexpected synergistic HIV neutralization by a triple microbicide produced in rice endosperm, Proceedings of the National Academy of Sciences (2018). DOI: 10.1073/pnas.1806022115
Zdroj: Phys.org

Poznámka:
V tomto případě nás snad přístup EU ke GMO ani tolik mrzet nemusí, protože AIDS je problém spíše jiných zemí a ostatně, rýže se v Evropě vyjma severní Itálie (údolí Pádu) stejně prakticky nepěstuje. I když kdoví, s klimatickými změnami by to možná časem třeba na jižní Moravě jít mohlo…?

3d struktura proteinů, zdroj: Wikipedia, licence obrázku public domain

Miniaturní systém CRISPR od archea

CRISPR, revoluční technologie na úpravu DNA využitelná v medicíně i při šlechtění, je odvozena od …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close