Pixabay License. Volné pro komerční užití

Kafem proti koronaviru?

Že by šálek kávy mohl chránit před infekcí COVID-19, to zní přímo jako ukázkové šarlatánství podobné všemožným „zaručeným návodům“. Podle nového výzkumu je to nicméně celkem možné až pravděpodobné. Nikolai Kuhnert, Dorothea Schmidt a Nicholas Ohl z Jacobs University (Německo) totiž zjistili, že kyselina chlorogenová (ester kyseliny kávové a chinové), která se nachází v kávě, snižuje až 50krát interakci mezi spike proteinem SARS CoV-2 a receptorem ACE-2, tedy místem, kde se virus přichytává k lidským buňkám.
Běžný šálek filtrované kávy obsahuje přibližně 100 miligramů této látky. Laboratorní experimenty ukázaly, že tato koncentrace je dostatečně vysoká na to, aby zabránila přichycení proteinu hrotu viru k receptoru ACE-2 a tím také inhibovala infekci. K prokázání, že tento postup funguje i v praxi, je ovšem zapotřebí dalšího výzkumu. A další věc samozřejmě je, jak dlouho by ochranný účinek kávy trval.
Mimochodem pro celou studii bylo třeba vyvinout i novou techniku měření: diferenciální skenovací fluorimetrii (nano-DSF, differential scanning fluorimetry).
V rámci dalších výzkumů by také samozřejmě bylo zajímavé podívat se na data z epidemiologických studií. Opravdu platí, že pijáci kávy se COVID-19 nakazí méně často?

Dorothea Schmidt et al, Investigating the interaction between dietary polyphenols, the SARS CoV-2 spike protein and the ACE-2 receptor, Food & Function (2022). DOI: 10.1039/D2FO00394E

Poznámka: kyselina chlorogenová se vedle kávy nachází také v broskvích, lilku a bramborách, užívá se i jako doplněk stravy, který by měl snižovat krevní tlak.

Měsíc Titan pod drobnohledem (nejen) Webbova dalekohledu

V sobotu 5. listopadu se mezinárodní tým vědců s radostí probudil a spatřil první snímky …

2 comments

  1. Né že bych jako piják kávy neonemocněl Covidem (celkem 2x), ale je fakt, že nemoc trvala krátce (v řádu dnů), ve velice lehké formě. Jinak řečeno: antigenní test ho nikdy neodhalil.

  2. Pavel Houser

    no, prijde mi to zajimave, ale prakticky spis k nicemu – dychate nosem, kava odtece do zaludku – cili v jakych bunkach, pres ktere virus pronika, by byla vyssi koncentrace te slouceniny? byla by zajimava data, ktera by piti kavy korelovala s covidem, ovsem – x sloucenin v kafi, kafe take pije spis urcity typ lidi (vek, pracovni zarazeni), cili vyhodnoceni by zase nebylo jednoduche.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close