Pixabay License

Káva s mlékem: kombinace polyfenolů a proteinů má být speciálně prospěšná

Polyfenoly představují účinné antioxidanty. Podle dvou nových studií vědců z Kodaňské univerzity a dalších institucí mohou být speciálně prospěšné v kombinaci s proteiny; znásobují pak schopnost imunitních buněk potlačovat zánět i další onemocnění.
Polyfenoly se vyskytují v rostlinách (ovoci a zelenině včetně vína, piva/chmelu, čaje/kávy, ořechů, některých olejů…), obsahují je výživové doplňky a v potravinářském průmyslu se používají ke zvýšení trvanlivosti (zpomalení oxidace, včetně žluknutí tuků). Dosud ale údajně jen málo studií zkoumalo interakce polyfenolů s dalšími látkami. Nová studie se v tomto ohledu soustředí na proteiny. Ty zrovna spolu s polyfenoly na jednom místě přítomny moc nebývají, snad až na pivo (kde ale stejně nechceme, aby bylo proteinů nad určitou – malou – hranici).
Aby vědci prozkoumali protizánětlivý účinek kombinace polyfenolů s bílkovinami, vyvolali u kultury lidských imunitních buněk umělý zánět. Některé buňky dostávaly různé dávky polyfenolů, které reagovaly s aminokyselinami, jiné pouze polyfenoly ve stejných dávkách. Kontrolní skupina nedostávala nic. První skupina si se zánětem dokázala poradit nejlépe. Dalším krokem bude obdobná studie provedená na zvířatech.
Polyfenoly dokážou reagovat s bílkovinami v masných výrobcích, mléku a pivu. Další studie se speciálně zaměřila na reakci ve směsi kávy s mlékem. Reakce má proběhnout tak rychle, že je naopak obtížné ji zabránit (dejme tomu v „plechovkovém“ bílém kafi, kávové zmrzlině, termixech…). Nejspíš to podobně bude fungovat i při kombinaci masa/mléčných výrobků se zeleninou, třeba stačí míchat až na talíři atd. Polyfenoly zapouzdřené do proteinových struktur by navíc mohly být i lépe vstřebatelné…

Jingyuan Liu et al, Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids, Journal of Agricultural and Food Chemistry (2023). DOI: 10.1021/acs.jafc.2c06658

Mahesha M. Poojary et al, Covalent bonding between polyphenols and proteins: Synthesis of caffeic acid-cysteine and chlorogenic acid-cysteine adducts and their quantification in dairy beverages, Food Chemistry (2022). DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134406

Poznámky PH:
Samozřejmě existují i názory, které prospěšnost antioxidantů považují za blamáž, eventuálně za byznys. Soudit si netroufám. Řekl bych ale, že bez ohledu na další (obecnější teorie o stárnutí a rakovině jako důsledcích zánětů/oxidace apod.) je studií o prospěšnosti antioxidantů snad až příliš na to, aby šlo o úplný blud.
Viz také: S antioxidanty to není vůbec jednoduché
Taktéž některé studie tvrdí, že mléko v kávě nebo čaji naopak snižuje vstřebatelnost řady prospěšných účinných látek, polyfenolů i flavonoidů, protože ty se po navázání na mléčný kasein změní na neaktivní formu.

Exotická fyzika neutronových hvězd: jaderné těstoviny a odkapávání protonů

Neutronové hvězdy jsou extrémní objekty, do jejichž nitra nevidíme. S poloměrem kolem 12 kilometrů mohou …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *