Kakaové boby. Pixabay License. Volné pro komerční užití

Kde se vzalo kakao

Kakaovník (Theobroma cacao), jehož boby (kakao) se používají k výrobě čokolády, pochází z předkolumbovské Ameriky. A co se týče konkrétnějšího místa původu? Podle nové studie se se mohl rozšířit z povodí Amazonky do ostatních oblastí Jižní a Střední Ameriky nejméně před 5 000 lety prostřednictvím obchodních cest.
Tato zjištění, založená na zbytcích ve starověkých nádobách, ukazují, jak byly šlechtěny různé kmeny kakaovníku, a naznačují, že kakaové výrobky byly mezi starověkými kulturami Jižní a Střední Ameriky používány ve větší míře, než se dosud předpokládalo.
Kakaovník byl původně domestikován v horní části povodí Amazonky, to se předpokládalo již dříve. Claire Lanaud a její kolegové nyní analyzovali zbytky z 352 keramických předmětů z 19 předkolumbovských kultur z období přibližně před 5 900 až 400 lety v Ekvádoru, Kolumbii, Peru, Mexiku, Belize a Panamě.
Autoři testovali vzorky na přítomnost DNA kakaovníku a na přítomnost tří mírně stimulujících složek, které jsou přítomny v moderních kmenech T. cacao – teobrominu, teofylinu a kofeinu. Dále se pak porovnával genom tehdejšího kakaovníku se 76 vzorky různých moderních odrůd.
Zjištění ukazují, že kakao se na pobřeží Tichého oceánu intenzivně pěstovalo brzy po jeho domestikaci v Amazonii před nejméně 5 000 lety, přičemž vysoká míra diverzity mezi starobylými kmeny naznačuje, že geneticky odlišné populace byly mezi sebou rovněž běžně kříženy.
Přítomnost genotypů kakaa pocházejících z peruánské Amazonie v pobřežní ekvádorské oblasti Valdivia pak podle autorů naznačuje, že tyto kultury spolu udržovaly dlouhodobý kontakt. Peruánské kmeny kakaovníku byly zjištěny také v artefaktech z kolumbijského karibského pobřeží. Celkové lze říct, že odrůdy kakaa prošly širokou difuzí napříč zeměmi a byly šlechtěny na to, aby se přizpůsobily různorodým prostředím.

Claire Lanaud, A revisited history of cacao domestication in pre-Columbian times revealed by archaeogenomic approaches, Scientific Reports (2024). DOI: 10.1038/s41598-024-53010-6. www.nature.com/articles/s41598-024-53010-6
Zdroj: Nature Publishing Group / Phys.org, přeloženo / zkráceno

Kosmologie má nový koncept: raná temná energie

Vedle temné energie, která vysvětluje zrychlující se rozpínání vesmíru, mohla v éře následující po velkém …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close