(c) Graphicstock

Kyslík mohl být na Zemi už před fotosyntézou

Na Zemi se mohl nějaký kyslík vyskytovat už před vznikem fotosyntézy (dnes) hlavního typu, vznikal třeba rozkladem vody vysokoenergetickým zářením. To ovšem šlo o mikroskopické koncentrace. Nová studie vědců z Newcastle University navrhuje jiný, vydatnější zdroj kyslíku. Peroxid vodíku se mohl vytvářet z hornin během pohybu geologických zlomů.
Tento dodatečný zdroj kyslíku mohl ovlivňovat reakce v prebiotické chemii a sloužit i pro některé z prvních mikroorganismů (i když předpokládáme, že pro ně byl kyslík typicky spíš jedovatý).
V tektonicky aktivních oblastech vyvolává pohyb zemské kůry nejen zemětřesení, ale také vytváří pukliny a zlomy v podpovrchové vrstvách. Tyto defekty jsou chemicky vysoce reaktivní. Pokud dolů pronikne voda, může s rozlámanými/rozdrcenými horninami reagovat.
Jordan Stone a jeho kolegové v laboratoři simuloval tyto podmínky drcením žuly, čediče a peridotitu (magmatická hornina, zřejmě ve velkém množství zastoupená ve svrchním plášti). Ty pak byly přidány do vody za kontrolovaných podmínek, bez přístupu kyslíku a při různých teplotách. Při teplotách blízkých bodu varu vody za těchto okolností vznikala větší množství peroxidu vodíku a tím finálně i volného kyslíku. Přitom se peroxid tvořil už při teplotách, za nichž prosperují některé dnešní teplomilné mikroorganismy. Předpokládáme, že pokud se život zrodil u hlubokomořských kuřáků, pak se první organismy nějak podobaly dnešním hypertermofilům (minimálně svými ekologickými nároky).
Za nižších teplot peroxid reakcí vodou s horninami vznikal také, ale pouze v malém množství.

Tectonically-driven oxidant production in the hot biosphere, Nature Communications (2022). DOI: 10.1038/s41467-022-32129-y
Zdroj: Newcastle University / Phys.org

Poznámka PH: Zajímavé to je, ale myslím, že kyslík nepotřebujeme ani pro reakce v prebiotické chemii?

Měsíc Titan pod drobnohledem (nejen) Webbova dalekohledu

V sobotu 5. listopadu se mezinárodní tým vědců s radostí probudil a spatřil první snímky …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close