(c) Graphicstock

Magnonová zařízení mají generovat méně tepla, jenže je tu problém

Magnon si můžeme představit jako kvazičástici – jde o vlnu/proud, který při svém šíření materiálem převrací spiny. Oproti elektronům přinášejí magnony při přenosu informace několik výhod, především nižší šum/odpor, což znamená nižší energetickou spotřebu i méně problémů s chlazením. Vědci z University of California v Riverside doporučují představit si to jako vlnu na stadionu, kdy se lidé zvedají jeden za druhým. Fyzicky vlastně žádná částice necestuje materiálem, takže nevznikají energetické ztráty (poznámka: i když nějaké ztráty vznikají a možná lepší analogií je domino, nějak spolu okolní částice „fyzicky“ interagovat musejí). Magnonová vlna se realizuje v elektrickém izolantu, takže není doprovázena elektrickým proudem.
Viz také: Magnonová spintronika

Tým vedený Alexandrem Balandinem z UC Riverside nyní vytvořil čip, který generoval magnonovou (spinovou) vlnu a popsal přenos tohoto proudu mezi vysílačem a přijímačem. Ukázalo se, že fungování tohoto jevu zatím dobře nerozumíme. Při nízkém výkonu vše probíhalo očekávaným způsobem, ale při vyšším výkonu se náhle zvýšil i odpor (šum, tepelné ztráty). Což by ale nemuselo vadit, pokud je cílem zpracování informací, kdy se snažíme naopak pracovat s co nejnižším výkonem.

S. Rumyantsev et al, The discrete noise of magnons, Applied Physics Letters (2019). DOI: 10.1063/1.5088651
Zdroj: Eurekaler.org

2D topologický supravodič, prý poprvé

Již delší dobu se předpokládalo, že topologické izolátory mohou mít vztah k supravodivosti; nyní se …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close