(c) Graphicstock

Mixotrofní obrněnky mohou zachycovat uhlík do sedimentu

Fytoplankton v oceánech provádí fotosyntézu, přičemž část jeho hmoty klesne na dno a není znovu zoxidována v potravním řetězci. Tento mechanismus zachycování kyslíku, respektive oxidu uhličitého, je dobře známý. Nyní si vědci všimli (hlavní autorky Michaela Larsson a Martina Doblin z Technické univerzity v Sydney), že podobně může fungovat i mixotrofní obrněnka Prorocentrum cf. Balticum.
Obrněnky jsou jednobuněčná eukaryota („prvoci“). Obsahují chloroplasty a podobně jako známé krásnoočko zelené se živí současně fotosyntézou i „lovem“ jiných mikrobů. Ty Prorocentrum chytá pomocí speciálního vylučovaného polymeru, na který se kořist nalepí. Samotný polymer nakonec ztěžkne a klesne, čímž vypadne z uhlíkové bilance, nejspíš i s dalšími nalepenými látkami/mikroorganismy. Obrněnky podle nové studie dobře snášejí i oteplování a okyselování oceánů a daří se jim i tam, kde fytoplankton neprosperuje (asi jako masožravé rostliny – „lovem“ si doplní např. kovy; v oceánech bývá železo jedním z hlavních limitujících prvků).
Jediný druh obrněnek, izolovaný z vod u pobřeží Sydney, má potenciál zachytit a utopit 0,02-0,15 gigatun uhlíku ročně (pro srovnání, uvažuje se třeba o cíli zachytávání 10 gigatun CO2 ročně v roce 2050). Oceán může tedy podle studie zachytávat přirozenou cestou více uhlíku, a to i v místech, která nebyla považována v tomto smyslu za příliš výkonná.

Larsson, M.E., Bramucci, A.R., Collins, S. et al. Mucospheres produced by a mixotrophic protist impact ocean carbon cycling. Nat Commun 13, 1301 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-28867-8
Zdroj: University of Technology, Sydney / Phys.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close