Vizualizace hvězdy s obří magnetickou skvrnou. Credit: European Southern Observatory

Některé hvězdy jsou až z 80 % plné skvrn

Lyra Cao z Ohio State University a její kolegové představili novou techniku, která z dostupných dat dokáže vytáhnout informace o „skvrnitosti“ dané hvězdy. Na tomto základě lze dále přímo testovat různé modely popisující chování magnetického pole hvězd. Autoři studie by za tímto účelem brzy chtěli publikovat katalog měření hvězdných skvrn a magnetického pole pro více než 700 000 hvězd.

Nová metoda detekce je založena na analýze starších infračervených spekter s vysokým rozlišením, které získal průzkum Sloan Digital Sky Survey u 240 hvězd ze dvou otevřených hvězdokup, Plejád a M67. Ve spektrech se často nacházela chladnější složka odpovídající hvězdné skvrně, která byla viditelná pouze v infračervené oblasti. Z dat dále vyplývá, jak stáří a rotace hvězdy ovlivňuje její magnetické pole.

Jak se při výzkumu ukázalo, některé hvězdy mají povrch většinově tvořený skvrnami, až z 80 %. Větší podíl chladnějších oblastí může blokovat tolik světla, že to pak má na tyto hvězdy měřitelný vliv. Protože světlo nakonec musí uniknout, hvězda chladnější místa kompenzuje tím, že se rozpíná, takže záření může proudit přes větší plochu povrchu. U takto pozměněných hvězd mohou mimochodem standardní metody odhadu jejich teplot dávat celkem nepřesné výsledky.
V rámci výzkumu vědci objevili v hvězdokupě Plejády také dosud neznámou třídu hvězd, které projevují velkou aktivitu a příliš neodpovídají současných modelům vývoje hvězd. Jsou nejen magnetické a plné hvězdných skvrn, ale také produkují značné množství záření v ultrafialové a rentgenové oblasti.

Lyra Cao et al, Star-spots and magnetism: testing the activity paradigm in the Pleiades and M67, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2022). DOI: 10.1093/mnras/stac2706
Zdroj: Ohio State University / Phys.org

Proč z Marsu uniká metan?

Jedním z nejpřekvapivějších odhalení amerického vozítka Curiosity bylo zjištění, že z povrchu kráteru Gale uniká …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close