nástroj z paleolitu, credit (c) University of Tübingen
nástroj z paleolitu, credit (c) University of Tübingen

Neu5Gc: pomůže mutace rekonstruovat evoluci člověka?

Dochovaná fosilní DNA stará miliony let je dosud pouze zbožným přáním, nicméně evoluci člověka by mohl pomoci rekonstruovat i další biochemický marker – sacharidy.

Glykany jsou obecně polysacharidy nebo sacharidové části glykoproteinů, v tomto případě nám jde o látky vyskytující se v povrchové vrstvě buněk (na membráně atd.). Vědci z University of California v San Diegu a Turkana Basin Institute (Keňa) nyní dokázali identifikovat glykany ve fosílii staré 4 miliony let (šlo o buvolovité zvíře nalezené v Allia Bay v severní Keni). Ajit Varki, jeden z autorů článku v Proceedings of the National Academy of Sciences, upozorňuje speciálně na glykan Neu5Gc (N-Glycolyneuraminacid).
Předkové lidí a lidoopů měli gen/enzym, který tento glykan vytvářel. Pak někdy před 2-3 miliony let se v lidské evoluční linii objevila mutace, která s tvorbou enzymu i Neu5Gc skoncovala. Mutace se rozšířila, zřejmě v souvislosti s tím, že glykan Neu5Gc na povrchu buňky využíval při infekci parazit malárie, takže změna byla adaptivní. Tím se změnil i charakter povrchu buněk a je možné, že to vedlo k reprodukční izolaci mezi předky člověka a sesterskými liniemi. Ajit Varki se proto domnívá, že pokud bychom dokázali identifikovat Neu5Gc v dostatku fosílií, mohli bychom snáze odlišit naše předky a vedlejší linie hominidů (nakonec různých nálezů/druhů z doby před cca 1-5 milionem let je tolik, že k vedlejším liniím patří nutně asi většina z nich).
Šimpanzi a většina savců Neu5Gc produkují. Stopové množství ho ovšem nacházíme i v lidských tkáních, a to v důsledku konzumace červeného masa. Neu5Gc dokonce u člověka vyvolává něco jako imunitní reakci, a podle některých názorů je proto konzumace červeného masa spojená s větší pravděpodobností různých chorob včetně rakoviny. Co se týče evoluce, kdybychom dokázali rozlišit mezi nulovým, stopovým a „velkým“ množstvím Neu5Gc ve fosílii, pak bychom navíc získali přehled i o tom, kdy se naši předkové začali ve větší míře živit masem jiných savců. Zřejmě bychom odhalili i to, zda k tomu došlo před nebo po mutaci týkající se samotné syntézy Neu5Gc.
Chemické podrobnosti: Glykan Neu5Gc reaguje s chondroitin sulfátem v kostech a vytváří molekulu Gc-CS. Ta se pak uchovává i ve fosíliích. Vše bylo ověřeno experimentálně, takže např. u myší, kde se vyřadí syntéza glykanu Neu5Gc, se Gs-CS v kostech vyskytuje pouze tehdy, pokud se krmí potravou obsahující Neu5Gc – atd.

Zdroj: Phys.org a další

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close