(c) Graphicstock

Postřik z nanočástic mědi, stříbra a oxidu grafenu ochrání rostliny před bakteriemi

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli speciální postřik, který ochrání rostliny proti škodlivým bakteriím. Přípravky tohoto typu nejsou na trhu prakticky k dispozici, a pokud už jsou, tak je jejich účinnost násobně menší. Univerzita si bude postřik patentovat, v jednání je i komerční partner, který pomůže know how přenést do praxe.

Postřik je směsí nanočástic stříbra a mědi a grafenoxidu. Takto připravený kompozit ochrání rostliny proti škodlivým bakteriím. Výzkum chemiků z Mendelovy univerzity v Brně trval deset let.

„Antibiotická rezistence nás všechny ohrožuje, proto hledáme úplně jiný nový způsob ochrany proti bakteriálním infekcím na všech úrovních, zemědělskou praxi nevyjímaje“ uvedl vedoucí Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU Vojtěch Adam. Nový postřik je podle něj 10.000 až 20.000 krát lepší než prostředky, které jsou aktuálně k dispozici.

Aplikace postřiku má podle vědců velmi dobrý vliv na potlačení škod na rostlinách, přitom je jeho spotřeba řádově nižší než u srovnatelných přípravků na ochranu rostlin. Mimoto přípravky na ochranu proti bakteriálním chorobám nejsou oproti veterinární nebo humánní medicíně prakticky k dispozici. „Přínos pro praxi je nejen ve snížení množství chemických látek aplikovaných na pěstební plochy, ale především v možnosti chránit rostliny proti chorobám, které se doposud obtížně potlačovaly,“ uvedl vedoucí Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty Robert Pokluda.

Testování probíhalo na rajčatech a paprikách. Část rostlin byla uměle infikována bakteriální skvrnitostí a následně ošetřena přípravkem. Po několika týdnech vědci test vyhodnotili a výsledek byl viditelný pouhým okem. „Neošetřené rostliny byly silně poškozené, zatímco na těch s postřikem nebyly známky napadení,“ uvedl Pokluda.

tisková zpráva Mendelovy univerzity v Brně

3D modely srdcí zvyšují úspěšnost operací

Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze (FBMI), konkrétně její vědci Dr. Ondřej …

6 comments

  1. POVAZANOVA Danuše, RNDr.

    Držím palce, at je tento přípravek co nejdříve parentovan a muze se objevit na tuzemskem trhu.
    Velice zajimave slizeni

  2. Michaela Markovićová

    Dobrý den,

    není oxid grafenu pro člověka škodlivý?

    Děkuji za odpověď. Případně odkaz na vědeckou studii.

    S pozdravem

    Markovićová

  3. Tak už opravdu není jiná možnost než si všechno pěstovat sám a smířit se s nedokonalosti vypestovanych potravin . Jinak nás otráví všechny

  4. Petr Šupík

    Hm. Nějak těm „chytrým“ hlavám (chtěl jsem napsat tupým hlavám) uniklo, že nano měď, nano stříbro a nano oxid grafenu zůstanou v nano formě v té rostlině a my to pak budeme konzumovat. Stříbro je asi v pořádku, ale nano měď už je asi horší a nano oxid grafenu je přece jedovatý. Co to s námi udělá pi desetileté konzumaci???

  5. Pavel Houser

    objevily se zde nejake nesmyslne komentare (asi pul roku po publikovani tiskove zpravy, uh?), smazal jsem ty obsahujici vulgarismy

  6. to Pavel Houser: komentáře, resp. dotazy, které zůstaly mi připadnou velmi smysluplné.
    Lze na ně také smysluplně odpovědět?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close