Zdroj: Pixabay, Pixabay License. Volné pro komerční užití

Přejídání, tolerance a závislosti – jak to spolu může souviset?

Mnohé vlastnosti lidské psychiky jsou spolu celkem složitě propojeny skrze metabolické dráhy v mozku. Dřívější evoluční výhody mohou mít dnes zase své stinné stránky. (Poznámka: nebo zde ty stinné stránky byly vždycky, ale dnes je to zřejmější apod.)
Podle nového výzkumu kombinace zvýšeného množství neuropeptidu Y (NPY) a dopaminu (DA) v lidském mozku v oblasti nucleus accumbens (NAc, též označovaná jako „centrum potěšení“) mohla umožnit lepší vývoj mozku. Stejná konfigurace mohla také způsobit, že lidé jsou mimořádně náchylní k poruchám příjmu potravy a zneužívání návykových látek. Přejídání i závislosti mohou tedy mít hluboký evoluční původ, respektive jde o vedlejší efekty adaptací. (Poznámka: u přejídání ovšem může jít také o prostý důsledek toho, že na stabilní dostatek potravy se nedalo spoléhat, to speciální vysvětlení snad nevyžaduje a člověk se tím od jiných ekologicky srovnatelných druhů nejspíš moc neliší.)
NPY hraje roli v systému odměňování a emočním chování; je spojen se zvýšeným užíváním alkoholu, drogovou závislostí a příjmem tuků. Oblast NAc je ústřední pro motivaci a jednání, vykazuje jednu z nejvyšších hustot NPY v mozku a jako taková je velmi zajímavá pro výzkumníky zkoumající mozkové promotory závislosti. Vědci nyní použili posmrtné vzorky mozku 74 jedinců, lidí, lidoopů i opic. Výsledky ukazují, že lidský mozek má ve srovnání s ostatními primáty mnohem hustší inervaci NPY v NAc, měřeno poměrem hustoty délky axonů k hustotě neuronů.
Lidský mozek je v poměru k tělesné hmotnosti výrazně větší než u ostatních primátů a má vyšší rychlost bazálního metabolismu. To vyžaduje i větší stálou zásobu zdrojů energie – i zdraví lidé jsou už sami o sobě tlustší (mají více tukové tkáně) než jiní primáti. I z důvodu zvýšené potřeby energie preferují lidé potravu bohatou na tuky (poznámka: nehledě k tomu, že právě tím se na rozdíl od šimpanzů živili naši předkové po oddělení obou evolučních linií). Autoři nové studie spekulují, že preference potravin bohatých na tuky, související zvýšenou hladinou NPY v lidském NAc, mohla současně hrát roli ve zvětšování lidského mozku během posledních cca 5 milionů let. Ve stejné době se zmenšily samčí špičáky, což by mohlo svědčit o nižší míře vnitroskupinových sociálních konfliktů (poznámka: ale jistěže i o tom, že s kamennými nástroji už špičáky prostě tolik nebyly potřeba). Zvýšená hladina NPY v nucleus accumbens tak mohla současně působit jako „uklidňovák“, zvýšit lidskou sociálnost, což mohlo mít zase i vliv na evoluční úspěch našich předků.
Příslušná metabolická dráha nyní ale zase shodou okolností způsobuje, že moderní lidé jsou náchylnější k závislostem „na odměně“ (dopaminu aj.) než ostatní primáti. (Poznámka: ale opravdu je to tak jisté? Kdyby jiní primáti měli k dispozici neomezený přísun alkoholu nebo jiných návykových látek…?)

Mary Ann Raghanti et al, Hedonic eating, obesity, and addiction result from increased neuropeptide Y in the nucleus accumbens during human brain evolution, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2311118120
Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences / MedicalXpress.com, přeloženo/zkráceno

Poznámka PH: Dost jsem se ve výše uvedeném ztratil. Lidé se (je-li to pravda) mají větší tendenci se přejídat oproti šimpanzům a gorilám prostě proto, že v savaně, když jejich předkové lovili či konzumovali zdechliny, byla jejich potrava méně rovnoměrně rozmístěná. Se sociálností to ale asi moc nesouvisí, společensky žijí stejně tak sloni jako vlci?

Rovina oběhů planet je vůči rotaci hvězdy nakloněná běžně

Astronomové si dlouho lámali hlavu, proč mají všechny planety v naší Sluneční soustavě mírně nakloněné …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close