Modrá je nejoblíbenější barva zřejmě ve všech kulturách – evolučně se to vysvětluje tak, že je spojena s dalšími příznivými okolnostmi, tedy jasnou oblohou a čistou vodou. Zajímavé ale je, že třeba nejstarší keramika nebo malby modrou zrovna nehýří. Je to dáno asi hlavně tím, že neexistuje příliš mnoho anorganických ani organických modrých barviv. Což odpovídá tomu, že příliš modré nejsou ani květiny či plody, respektive jde spíše o výjimky, které nás tím spíš upoutávají. Proč to?
Adrian Dyer v The Conversation tvrdí, že pro rostliny (nebo i pro živé organismy obecně) je prostě modré pigmenty obtížné vyrobit. Vlastně se můžeme spíš ptát, jakou výhodu jim to přináší, když vyjma rostlin kulturních zde lidské preference roli asi nehrají. Odpověď má znít, že modrá se líbí včelám a snad i dalšímu hmyzu, respektive jiným opylovačům. Samostatná otázka by mohla znít, proč druhy s přesahem vidění do ultrafialové části spektra preferují modrou. Zřejmě je to tak, že z pohledu včely je „modrých“ květin (tj. s příslušným přesahem spektra do ultrafialové) víc, to jen my je nevidíme.
Vazbu mezi modrou a opylovači má potvrzovat i fakt, že mezi květinami opylovanými větrem („abiotické opylování“) prý modrá není žádná.
Další výzkumy mají naznačovat, že ve více stresujícím, drsnějším prostředí modrých květin kupodivu spíše přibývá. To se nezdá být logické, protože za těchto podmínek mají rostliny méně zdrojů na relativně náročnější chemické syntézy, má však jít o to, že zde panuje větší konkurence o opylovače. Takže třeba v Himalájích roste více modrých květin, protože musí více investovat do přilákání omezeného množství včel.
Zdroj: The Conversation / Phys.org a další
Poznámky PH:
Samozřejmě téma barev a speciálně modré lze rozvíjet prakticky donekonečna, viz třeba cenění modří papoušci, úsilí vytvořit modré růže, modrý karafiát jako GMO… Modrý lotos fascinující už staré Egypťany, „královský“ hořec, je tu tyrkys, lapis lazuli, vyráběné pigmenty jako indigo…
A proč jsou (alespoň přibližně) modré plody borůvek? Nejde o odpověď, že za to mohou antokyany, ale zda borůvce zbarvení plodu přináší nějakou výhodu, jsou-li modrá barviva tak synteticky náročná.
Ani modrých nápojů není mnoho, modré Curacao, kdysi existoval likér/mix Raketa…
p. Houser, neviete, čo za drbnutý portál je ten ITBIZ.CZ??..každý príspevok tam čaká na schválenie! :-)))
nechápem, načo taký portál existuje, ak sa na ňom nedá diskutovať!…čo to je nejaká pračka peňazí či ako???
Ešte by som bral, že je to jeden z primárnych zdrojov info pre adminov vo veľkých firmách/sieťach…ale takto obmedzovať diskusiu?…nech tam rovno zakážu akúkoľvek možnosť pridať príspevok a je to!
dobry den,
mel by se od kazdeho diskutujiciho vzdy schvalovat pouze 1. prespevek pridany z daneho uctu/adresy, pak uz automaticky. pridavate to porad ze stejneho uctu?