Pixabay License, volné pro komerční užití

Ťukat na víčko lahve není k ničemu

Šumivé nápoje v lahvi či plechovce mohou po otevření snadno vypěnit na konzumenta. Lze tomu předejít? Především když se předtím s lahví hýbalo nebo dokonce třepalo, někdo na víčko nebo i na jinou část lahve/plechovky ťuká. Ale pomáhá to?
Před silvestrovským přípitkem šampaňským či před konzumací jiného než točeného piva trochu vědy na toto téma. Ani abstinenti se ovšem nemusejí cítit odstrčeni: podobně by to mělo fungovat i u limonád, kol apod. nealkoholických nápojů sycených oxidem uhličitým.
Sám se přiznám, že jsem se s tímto zvykem nikdy nesetkal, nicméně po dotazování jsem zjistil, že někteří v mém okolí metodu používají. Vysvětlují to tak, že po poklepání prasknou bubliny pod víčkem, které by jinak vypěnily jako první.
Na University of Denmark nyní v pokusu využili celkem 1 031 třetinkových plechovek piva. Plechovky se nejprve zvážily, poté byla polovina z nich 2 minuty protřepávána na mechanické třepačce. Polovina dobrovolníků třikrát poklepala na svou plechovku. Po otevření část piva vypěnila a plechovky se znovu zvážily s přesností na +-0,1 g, aby se zjistilo, kolik nápoje chybí. Ať už šlo o pivo ponechané bez pohybu nebo takové, které prošlo třepačkou, poklepání mělo nulový efekt – tj. množství vypěněného pivo záviselo pouze na tom, zda se plechovkou třepalo. Z protřepávaných plechovek vyteklo v průměru 0,16 g. piva.
Snad by si tento výzkum zasloužil ocenění Ig Nobel? Samozřejmě se přímo nabízí pokračovat v experimentech pro různé značky a typy piva, výzkum lze jistě rozvíjet a rozšiřovat i jinými způsoby; dobrovolníci (nejen) mezi studenty by se jistě našli…

To beer or not to beer: does tapping beer cans prevent beer loss? A randomised controlled trial, arXiv:1912.01999 [physics.pop-ph] arxiv.org/abs/1912.01999
Zdroj: arXiv/Phys.org

Měření rozpadu beta v zrcadlových jádrech zpřesnilo vlastnosti slabé interakce

Studium slabé jaderné síly je mimořádně obtížné, protože ji „zastiňuje“ silná i elektromagnetická interakce. V …

2 comments

  1. Na vypěnění limonády mám osvědčenou metodu. Otevírám to pomalu, po kouskách, a nechávám uniknout plyn. Trochu zvyku a jde to samo.

  2. Ťukat na víčko lahve není k ničemu … já bych řekl že je k ničemu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close