Mléčné výrobky se v Evropě konzumují od neolitu, jejich využití bylo součástí příslušného „kulturního balíčku“ prvních zemědělců. V samotném neolitu nicméně příliš podstatnou část stravy zřejmě netvořily. Nové analýzy zbytků na keramice z polské lokality Sławęcinek ukazují, že naopak v eneolitu (naleziště pochází zhruba z doby 3600-3100 př. n. l., řadí se do kultury s nálevkovitými poháry) význam mléčných výrobků značně vzrostl. Od 4. tis. př. n. l. totiž pozůstatky hospodářských zvířat naznačují, že byly chovány hlavně na mléko (což se odvozuje z poměru pohlaví a z toho, že jde často o zvířata stará, což chovu pro maso neodpovídá). Jev se označuje jako „revoluce sekundárních produktů“.
Tehdejší lidé přitom ještě trpěli laktózovou intolerancí, takže mléko zpracovávali tak, aby se laktózy pokud možno zbavili. Hojně konzumovali tedy různé sýry a jogurty, a to z mléka krav, ovcí i koz. Analýza zbytků na keramice také ukázala, že se vyráběly sýry s vysokým obsahem tvarohu, nikde se ale nenašly stopy po plnotučném mléku – vedle laktózy se tedy při zpracování snižoval také obsah tuků (asi kvůli trvanlivosti). Vědci z univerzit v Yorku, Cambridgi, Toruni a Krakově přitom použili nejen analýzu proteinů, ale i lipidů. Chemický rozbor ukazuje, že tehdejší mléčné výrobky se od těch dnešních příliš nelišily.
Tisková zpráva University of York dále uvádí, že mutace umožňující lidem produkovat enzym laktázu i v dospělém věku se ve střední a severozápadní Evropě rozšířila až v pozdní době bronzové.
Detection of dairy products from multiple taxa in Late Neolithic pottery from Poland: an integrated biomolecular approach, Royal Society Open Science (2023). DOI: 10.1098/rsos.230124. royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.230124
Zdroj: University of York/Phys.org a další
Poznámka PH: Laktózová intolerance přetrvávající v Evropě až do pozdní doby bronzové se může zdát nečekaná. Vždyť Indoevropané šířící se z východoevropských stepí už od eneolitu byli do značné míry pastevci. Jenže analýza genomů lidí z jámové kultury (obvykle se spojuje s původem Indoevropanů) opravdu ukázala, že většina lidí tehdy ještě laktózu trávit neuměla.