Vědci objevili, jak si bakterie dokáží vytvářet imunitu proti virům. Nedal by se podobný princip uplatnit i pro ochranu zemědělských plodin?
Bakterie podle nového zjištění dokáží vkládat kousky genetické informace z cizorodé RNA do svého genomu, a vytvářet tak obdobu imunitního systému složitějších organismů. Při příštím setkání pak tyto značky používají k rozpoznávání a eliminaci útočníků.
Systém byl popsán u mořské bakterie Marinomonas mediterranea, která spadá do skupiny Gammaproteobacteria, mj. spolu s patogeny způsobujícími mor či choleru. Mechanismus obrany je poměrně obecný, zvládá RNA i DNA viry. Eliminace cizorodé nukleové kyseliny připomíná prý jiný mechanismus objevený původně u bakterií, CRISPR – což je jedna z nejrevolučnějších genetických technik posledních let.
Jeden z autorů studie Alan Lambowitz zde vidí prostor pro genetické modifikace. Přenést gen umožňující vytváření imunity do rostlin by mohlo zvýšit jejich odolnost proti virovým nákazám. A stejně tak by se nám hodilo, aby podobnou schopnost měly i bakterie, které používáme v technologických a potravinářských procesech, třeba laktobacily a další kvasné mikroorganismy. Nejde nutně o to, že by se tímto způsobem rovnou zvýšila odolnost proti virům. Možná ještě jednodušší (už kvůli GMO legislativě) by bylo zkoumat GMO organismy pěstované za různých podmínek (včetně použití herbicidů, insekticidů, fungicidů…) a zjišťovat, kdy se setkaly s konkrétními viry.
Příslušná studie byla publikována v Science, podíleli se na ní vědci z University of Texas v Austinu, Stanford University a dalších výzkumných institucí.
Zdroj: ScienceDaily