(c) Graphicstock

Fosfor může být pro život ve vesmíru nedostatkovým prvkem

Dobré a špatné supernovy?

Astronomové Jane Greaves a Phil Cigan z Cardiff University prezentovali výsledky pozorování zbytků supernov. Konkrétně získali data pro pozůstatky supernov Cassiopeia A a Krabí mlhovina. Druhý z výbuchů prý vyprodukoval podstatně méně fosforu. Cassiopeia A přitom představuje prý explozi dosti výjimečné (velmi těžké) hvězdy, takže druhý případ by mohl být typičtější.
Výsledky jsou teprve předběžné, nicméně J. Greaves v této souvislosti upozornila na význam fosforu pro pozemský život. Na nové planety se fosfor vyprodukovaný v supernovách může dostat hned při jejich vzniku, nebo sem může být dopravován pozdějšími impakty. Jenomže v meteoritech bylo fosforu nalezeno jen velmi málo, navíc v podobě, která příliš nepodporuje jeho další eventuální zapojení do biochemických reakcí.
Pokud by tedy planety potřebovaly získat fosfor hned při svém vzniku, pak – jak alespoň upozorňuje nová práce – by život ve většině nebo alespoň podstatné části vesmíru mohl být problém. Těžší prvky sem dodávají „špatné“ supernovy a fosforu zde bude málo. Vesmír se tak podle toho může dělit na oblasti „živé“ a pusté, eventuálně s různými typy života.
Zdroj: Phys.org

Poznámky PH: Nezdá se ale, že by život podobný pozemskému nemohl existovat bez fosforu. Stačilo by jako energetickou konzervu používat jinou vazbu než ATP, v nukleových kyselinách míst jiné zbytky. (Pár let staré „bakterie NASA“ s arsenem místo fosforu pomiňme, arsenu bude ve vesmíru ještě méně; nicméně je nějaký fosfor třeba na povrchu Titanu? Pokud bychom ho považovali za tak nezbytný pro život… což mi laicky zrovna nepřijde.)

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close