(c) Graphicstock

Šance pro život? V raném vesmíru rychle přibývalo kyslíku

Na základě nových dat z Vesmírného dalekohledu Jamese Webba astronomové změřili množství kyslíku v raném vesmíru. Výsledky ukazují, že v galaxiích vzrostlo zastoupení kyslíku v rozmezí cca 500-700 milionů let po velkém třesku a od té doby zůstalo stabilní. Takto (nečekaně) rychlá tvorba těžších prvků podle autorů studie naznačuje, že ingredience nezbytné pro život byly k dispozici dříve, než se dosud předpokládalo.
V raném vesmíru, krátce po velkém třesku, existovaly téměř jen vodík, helium a lithium. Těžší prvky se následně vytvořily v důsledku jaderné fúze ve hvězdách a plošně se rozptýlily především v důsledku událostí, jako jsou výbuchy supernov.
Tým, který vedl Kimihiko Nakajima z japonské Národní astronomické observatoře, využil data Webbova dalekohledu k měření obsahu kyslíku ve 138 galaxiích z prvních 2 miliard let existence vesmíru. Vědci přitom zjistili, že většina galaxií měla podobné zastoupení kyslíku jako ty současné. Ale ze sedmi nejstarších galaxií ve vzorku, tedy těch, které existovaly v době, kdy byl vesmír starý pouze 500-700 milionů let, mělo šest z obsah zhruba poloviční.

Kimihiko Nakajima et al, JWST Census for the Mass-Metallicity Star-Formation Relations at z=4-10 with the Self-Consistent Flux Calibration and the Proper Metallicity Calibrators, arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2301.12825 10.3847/1538-4365/acd556
Zdroj: National Astronomical Observatory of Japan / Phys.org

Týden na ITBiz: Nový typ supravodičů by měl umožnit topologické kvantové počítače

GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl.  V USA vracejí …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close