Voda z povrchu Země může pronikat až do jádra

Před několika desetiletími seismologové při snímkování zemských hlubin identifikovali relativně tenkou vrstvu o tloušťce několik set kilometrů. Původ této vrstvy (tzv. E prime) byl až dosud záhadou.
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že voda z povrchu Země může pronikat hluboko do nitra planety, měnit složení vnější oblasti kovového tekutého jádra a vytvářet zde jasně oddělenou vrstvu se specifickými vlastnostmi.
Podle studie byla v průběhu miliard let voda z povrchu transportována hluboko do nitra Země klesajícími (subdukovanými) tektonickými deskami. Po dosažení hranice mezi jádrem a pláštěm, asi 2 900 km pod povrchem, tato voda vyvolává chemickou interakci, která mění strukturu jádra.
Reakce vytvářejí vrstvu bohatou na vodík a ochuzenou o křemík, čímž se nejsvrchnější vnější oblast jádra mění na strukturu podobnou filmu. Produktem těchto reakcí jsou navíc krystaly oxidu křemičitého, které stoupají vzhůru a integrují se do pláště. Modifikovaná vrstva tekutého kovu je méně hustá a seismické vlny se v ní šíří pomaleji, což odpovídá anomálním vlastnostem zaznamenaným seismology.
Dosud se přitom předpokládalo, že výměna materiálu mezi zemských pláštěm a jádrem je jen malá. Nová studie mění naše chápání vnitřních procesů Země a naznačuje, že globální koloběh vody je složitější, než jsem si dosud mysleli.


Krystaly oxidu křemičitého vystupují z tekutého kovu vnějšího jádra Země v důsledku chemické reakce vyvolané vodou. Kredit: Dan Shim/ASU

Taehyun Kim et al, A hydrogen-enriched layer in the topmost outer core sourced from deeply subducted water, Nature Geoscience (2023). DOI: 10.1038/s41561-023-01324-x
Zdroj: Arizona State University / Phys.org

Mimozemské planety s životem mohou být ne zelené, ale purpurové

Na Zemi je „zelená barva života“ spojena hlavně chlorofylem a. Exoplaneta podobná Zemi by však …

2 comments

  1. Není ta hloubka jádra v mílích? Jádro je asi 2900 km hluboko, což je zhruba 1800 mil.

  2. ano, dekuji, hloupe prehlednuti, opravil jsem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close