Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

Bakteriální kousky s virovou DNA inspirací pro biotechnologie

Vědci objevili, jak si bakterie dokáží vytvářet imunitu proti virům. Nedal by se podobný princip uplatnit i pro ochranu zemědělských plodin?

Bakterie podle nového zjištění dokáží vkládat kousky genetické informace z cizorodé RNA do svého genomu, a vytvářet tak obdobu imunitního systému složitějších organismů. Při příštím setkání pak tyto značky používají k rozpoznávání a eliminaci útočníků.
Systém byl popsán u mořské bakterie Marinomonas mediterranea, která spadá do skupiny Gammaproteobacteria, mj. spolu s patogeny způsobujícími mor či choleru. Mechanismus obrany je poměrně obecný, zvládá RNA i DNA viry. Eliminace cizorodé nukleové kyseliny připomíná prý jiný mechanismus objevený původně u bakterií, CRISPR – což je jedna z nejrevolučnějších genetických technik posledních let.
Jeden z autorů studie Alan Lambowitz zde vidí prostor pro genetické modifikace. Přenést gen umožňující vytváření imunity do rostlin by mohlo zvýšit jejich odolnost proti virovým nákazám. A stejně tak by se nám hodilo, aby podobnou schopnost měly i bakterie, které používáme v technologických a potravinářských procesech, třeba laktobacily a další kvasné mikroorganismy. Nejde nutně o to, že by se tímto způsobem rovnou zvýšila odolnost proti virům. Možná ještě jednodušší (už kvůli GMO legislativě) by bylo zkoumat GMO organismy pěstované za různých podmínek (včetně použití herbicidů, insekticidů, fungicidů…) a zjišťovat, kdy se setkaly s konkrétními viry.
Příslušná studie byla publikována v Science, podíleli se na ní vědci z University of Texas v Austinu, Stanford University a dalších výzkumných institucí.

Zdroj: ScienceDaily

Umělá inteligence dokáže shrnout text

Nástroje pro shrnutí (sumarizaci) textů pracují dvěma hlavními způsoby: extrakcí a abstrakcí. Společnost Salesforce, dodavatel …

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close