Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain
Solkoll, Wikipedia, licence obrázku public domain

Na ledu je i 30 stupňů pod nulou vrstvička vody

S využitím extrémně citlivých analytických metod vědci tvrdí, že na povrchu ledu existuje vrstva svými vlastnostmi připomínající spíše kapalinu.

Výzkumníci z nizozemské laboratoře AMOLF publikovali v časopisu Angewandte Chemie následující informace o chování/vlastnostech ledu. Na jeho povrchu skutečně vzniká tenká kapalná vrstva, proto se po přiložení dvou kusů ledu k sobě spojí do kusu jediného; běžné pevné materiály se tímto způsobem nechovají.
To, co vědci přímo měřili, byly síly poutající k sobě molekuly v různých vrstvách. Jako speciální technika byla použita generační spektroskopie se součtovou frekvencí (sum-frequency generation spectroscopy). Povrch ledu byl osvětlován femtosekundovými lasery, kdy interakcí s ledem vznikal další paprsek a změna frekvence (barvy) světla odpovídala vlastnostem povrchu.
Výsledek: Při teplotě –3 °C jsou slabě vázány („kapalné“) vrstvy tlusté 4 molekuly, při –30 °C jde už jen o vrstvy dvě. Při ještě nižších teplotách zmrznou i ty.
Proto se na ledu dá dobře bruslit, ale s klesající teplotou je to čím dál obtížnější; jiné výklady bruslení operují s tím, že kapalina vzniká až pod tlakem nože brusle.
Viz také podrobnější rozbor této problematiky: Proč je led kluzký (úryvek z Knihy o fyzice od C. A. Pickovera). Vedle sebe mohou působit oba faktory, tedy vrstvička kapaliny existující samovolně i ta vytvářená bruslí.

Zdroj: Phys.org a další

Umělá inteligence objevila osmou planetu u Kepler-90!

NASA svolala na čtvrteční večer našeho času tiskovou konferenci, aby oznámila nový objev kosmického dalekohledu …

  • pavel houser

    vlastne, nedalo by se to nejak testovat – dat do mrazaku na led pijak (treba kolmo – zda by vzlinalo a bylo vlhke i mimo dotek – pote, co by nasakla vrstva ze 4 molekul, by se utvorila na ledu dalsi a zase nasakovala atd.)

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close