Foto: © palau83 / Dollar Photo Club

GMO kvasinky vyrábějí nízkokalorickou tagatózu

Monosacharid tagatóza se v malém množství vyskytuje v mléčných výrobcích a v ovoci. Má mít samé pozitivní vlastnosti: skoro stejnou sladivost jako sacharóza (92 %), kalorií dodává jen asi 40 %, navíc lze v roli sacharózy používat i do těst. Glykemický index (tagatóza 3, fruktóza 24, sacharóza 68) umožňuje tagatózu konzumovat i osobám s diabetem. A nakonec, tagatóza by neměla mít příliš vliv na vznik zubního kazu a ještě má příznivě působit na střevní bakterie.
Až dosud se tagatóza vyráběla izomerací galaktózy (tj. D-tagatóza má běžný sumární vzorec monosacharidů C6H12O16), ta se získávala enzymatickým rozkladem laktózy. Bohužel tato reakce měla dost nízkou výtěžnost (na tagatózu se přemění asi jen 30 % laktózy, dále je třeba oba sacharidy od sebe oddělit atd.); tagatóza byla v důsledku toho drahá a příliš se nerozšířila.
Yong-Su Jin z University of Illinois s kolegy nyní vyvinuli kvasinky, které by měly výrobu tagatózy zefektivnit. Kvasinky podrobili dvěma genetickým úpravám. Za prvé odstranili gen pro metabolismus galaktózy k produkci energie při rozkladu laktózy, za druhé pak přidali geny produkující enzymy pro přeměnu galaktózy na tagatózu. Po dodání laktózy jsou pak kvasinky schopné vytvářet 90% roztok tagatózy (Poznámka PH: čím se mezitím živí? Asi glukózou, laktóza se skládá z galaktózy a glukózy).
Další výhodou tagatózy je, že umožňuje zpracovávat syrovátku, která je v řadě mlékárenských výrob přebývajícím produktem (syrovátka je kapalina, které zůstane po vysrážení tvarohu/sýra z mléka). Poptávka po samotné syrovátce je omezená (je v ní mj. hodně laktózy, tj. není pro osoby s laktózovou intolerancí; ne každému chutná atd.); upravené kvasinky by ji nejspíš mohly efektivně přeměňovat i na jiné látky než na tagatózu.

Jing-Jing Liu et al, Overcoming the thermodynamic equilibrium of an isomerization reaction through oxidoreductive reactions for biotransformation, Nature Communications (2019). DOI: 10.1038/s41467-019-09288-6

Zdroj: Phys.org a další

Jak byl vyroben Disk z Nebry

Disk z Nebry (Nebra Sky Disc), starý více než 3 600 let (dle převládajícího názoru), …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *